X
GO
OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - petek, 09. marec 2018

Poročilo o delu OC Preska 2017

Nekaj podatkov o našem delu iz Poročila o Osemenjevalnem centru Preska za leto 2017

Zbrani podatki za leto 2017 kažejo, da smo uspeli močno izboljšati kvaliteto zamrznjenega semena. Rezultati kontrole po tajanju kažejo, da je progresivna gibljivost semenčic (parameter za oceno oploditvene sposobnosti) v povprečju 61,2% (min zahteva iz Pravilnika o pogojih za razmnoževanje domačih živali, v nadaljevanju Pravilnik, je 50%). Glede na leta 2014 do 1016, ko so bili parametri 55,6%, 54,7% in 57,4%, je to odličen rezultat.

Pravilnik tudi pogojuje analizo semens po rezistenčnem testu (seme po pregledu hranimo na 5oC/24 ur). To analizo za komercialne potrebe ne dela praktično nihče na svetu, kaj šele, da bi jo predpisovali, vendar je smiselna za potrebe ugotavljanja sposobnosti preživetja semenčic skozi procese razredčevanja in zamrzovanja. Rezultat rezistenčnega testa je za leto 2017 v povprečju 52,9% progresivno gibljivih semenčic (min zahteva Pravilnika je 40%).

V povprečju je v osemenjevalnih dozah bikovega semena, proizvedenega na Osemenjevalnem centru Preska, 26 milijonov semenčic (polnimo samo v 0,25 ml - mini slamice). V osemenjevalnih dozah je tako dovolj oploditveno sposobnih semenčic za uspešno osemenjevanje tudi nekoliko problematičnejših krav ali krav z podaljšano pojatvijo. Seveda pa je prvi pogoj zdrvje rodil in nato ustrezen prehranski status živali, ki omogoča razvoj in zorenje zdravih jajčnih celic, primernih za oploditev in normalni razvoj v nadaljevanju.

OPOMBA: Podatki v navedenih tabelah so primerljiv šele od leta 2014 naprej, ko smo pričeli z računalniško analizo semen CASA. Razlika med letoma 2010 in 2011 je zaradi spremembe ocenjevalca.

 

Nazaj na seznam novic