X
GO
  • KOLAŽ1

Osemenjevalni center Preska

Osemenjevalni center Preska je vodilni ponudnik semena domačih bikov, ter ponudnik elitnega uvoženega semena za osemenjevanje bikovskih mater in elitnih krav vseh pasem. Smo tudi največji ponudnik opreme za umetno osemenjevanje krav in koz.

Zadnje novice

OC preska - ponedeljek, 14. maj 2018

Odbrani so novi biki za bikovske matere in melioratorji iz uvoza. Na voljo je že seksirano seme bika FLEXO, ki je bil v decembru uporabljen za osemenjevanje BM in je zelo hitro pošlo.  Pred pridobitvijo republiške številke (RŠ) pa so še biki iz Švice, Italije in Kanade.

OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - petek, 09. marec 2018

Nekaj podatkov o našem delu iz Poročila o Osemenjevalnem centru Preska za leto 2017

OC preska - Aktualno - četrtek, 01. februar 2018

Na voljo je seme povsem novih bikov pasme Angus. Rdeči angus ZAREMBA RED in črni Angus TEAM.

Več si lahko ogledate na spletni strani uvoženih bikov mesne pasme

<<6789101112131415>>

Koristne informacije

Navodilo za sajenje in vzgojo špargljev

Špargelj (Asparagus officinalis L.) je delikatesna vrtnina, ki je v svetu znana že več kot 4000 let. Stari Egipčani, Grki in Rimljani so ga cenili predvsem kot zdravilno rastlino, francoskemu kralju Ludviku XIV. pa gre zahvala, da se je njegova kulinarična uporaba v srednjem veku ponovno razširila. Takrat so bili šparglji predvsem na jedilnikih kraljev ter drugega plemstva in od tedaj verjetni izvira njihov vzdevek 'kraljeva vrtnina'.

Slovenci poznamo svojstven okus in blago grenčico poganjkov špargljev že od nekdaj. Sveže domače šparglje so cenili predvsem  premožnejši ljudje in ljubitelji, pridelovali pa smo jih celo za dunajski cesarski dvor. Po drugi svetovni vojni se je pridelava na naših tleh močno zmanjšala, vendar se z osamosvojitvijo  Slovenije ta vrtnarska kultura spet počasi vrača na naše kmetije, v vrtove in v naše kuhinje.

 

      

 

Več navodil za sajenje špargljev in vzgojo najdete TUKAJ !

Nazaj na seznam

Osemenjevalni center Preska

Cesta v Bonovec 1
1215 Medvode

T: (01) 361 12 66
F: (01) 361 37 28
E: oc.preska@lj.kgzs.si

Kvaliteta in zanesljivost