X
GO
  • KOLAŽ1

Osemenjevalni center Preska

Osemenjevalni center Preska je vodilni ponudnik semena domačih bikov, ter ponudnik elitnega uvoženega semena za osemenjevanje bikovskih mater in elitnih krav vseh pasem. Smo tudi največji ponudnik opreme za umetno osemenjevanje krav in koz.

Zadnje novice

Novice - petek, 07. april 2023

Zmanjšanje prispevkov za kmečke zavarovance zaradi suše 2022 - Oddaja vlog možna do 14. aprila

 Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov kmečkih zavarovancev zaradi suše v letu 2022 je 14. april 2023.
 

Kmetje, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti (kmečki zavarovanci) in so utrpeli škodo zaradi suše v letu 2022, lahko uveljavljajo zmanjšanje oziroma odpis prispevkov.

Skladno z Zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane (ZPKZ, Uradni list RS, št. 48/92 in 21/95), se lahko kmetom, ki utrpijo elementarne nesreče, prispevki zmanjšajo ali odpišejo, če škodo oceni občinska komisija. V primeru, ko izguba donosa znaša od 30 do 80 odstotkov letnega katastrskega dohodka, se prispevki zmanjšajo za enak odstotek, kot je ocenjen odstotek izgube katastrskega dohodka. V kolikor pa je zmanjšanje donosa ocenjeno višje od 80 odstotkov, se prispevki odpišejo.

Zahtevek se predloži na obrazcu, ki je na voljo TUKAJ. Na podlagi vloženega zahtevka bo davčni organ izdal odločbo, s katero bo odločil o pravici do zmanjšanja oziroma odpisa prispevkov. Pri tem naj pojasnimo, da se zavarovancu zmanjša ali odpiše letni prispevek od osnove, od katere je bil zavarovan, vendar največ od zneska najnižje pokojninske osnove. Tako zmanjšana obveznost se šteje za plačano, saj jo za kmete poravna Republika Slovenija iz državnega proračuna.

Ponovno poudarjamo, da je skladno z Zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane (ZPKZ, Uradni list RS, št. 48/92 in 21/95), zahtevek potrebno vložiti v roku 15 dni od nastanka škode. V primeru suše v letu 2022 se kot datum nastanka škode upošteva datum sklepa s katerim Vlada RS potrdi končno višino škode in razglasi naravno nesrečo.

Vlada RS je na svoji redni seji 30. marec 2023 sprejela sklep s katerim je potrdila Končno oceno neposredne škode v tekoči kmetijski proizvodnji zaradi posledic suše leta 2022. Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov zaradi suše v letu 2022 je tako 14. april 2023. Do tega dne lahko kmečki zavarovanci, ki tega še niste storili, na Finančno upravo RS vložite zahtevek, in sicer:

  1. elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki
  2. osebno ali po pošti na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

       Zahtevek se predloži na obrazcu, ki je na voljo TUKAJ.

VIR:KGZS

Nazaj na seznam novic

Koristne informacije

Novo  UGOTAVLJANJE BREJOSTI IZ MLEČNIH VZORCEV

Nudimo enostavno in hitro analizo brejosti v vzorcih mleka, za katere se lahko odločate

  • Ob redni mesečni kontroli kjer se uporabi vzorec redne kontrole
  • Ali kadarkoli med kontrolama z dodatnimi mlečnimi vzorci

Tovrstna analiza nudi zgodnje ugotavljanje brejosti ob upoštevanju naslednjih pogojev:

  • Od telitve mora poteči najmanj 60 dni
  • Rezultat je zelo zanesljiv že 28 dan po osemenitvi

Vse dodatne informacije in podrobnosti najdete v priloženi zgibanki, pri svojem kontrolorju ali na tel 041 795 563 – Iztok Goršič, Vodja Laboratorija za analizo mleka pri KGZS-Zavod LJ.

* Analize se vršijo v sodelovanju s KGZS-Zavod MS

 

OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - Aktualno - ponedeljek, 14. maj 2018

V zadnjem času so cene seksiranega semena občutno višje, kot v preteklosti. ZAKAJ?

OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - petek, 09. marec 2018

Nekaj podatkov o našem delu iz Poročila o Osemenjevalnem centru Preska za leto 2017

Osemenjevalni center Preska

Cesta v Bonovec 1
1215 Medvode

T: (01) 361 12 66
F: (01) 361 37 28
E: oc.preska@lj.kgzs.si

Kvaliteta in zanesljivost