X
GO

Novice

OC preska - ponedeljek, 17. december 2012

KATALOG JESEN 2012

 

Osemenjevalni center Preska - NOVICE

KATALOG ZA JESEN 2012   

Izšel je katalog bikov za jesen 2012. Za to novost smo se odločili zaradi želje po posredovanju najnovejših izračunov plemenskih vrednosti bikov SLOVENSKE SELEKCIJE. Nekateri biki so tudi že prejeli zadostno število podatkov svojih potomk za zanesljiv izračun plemenskih vrednosti. Ker se tudi v živinoreji želi čedalje hitrejši genetski napredek, smo te bike že sedaj uvrstili na seznam za distribucijo. Ne čakamo rednega kataloga ob novem letu. V tekočem letu smo uvrstili na seznam za distribucijo tudi nekaj novih mladih bikov rjave in črno bele pasme ter bikov mesnih pasem. Vse te novosti skupaj z izčrpnimi podatki proizvodnje njihovih mater in starih mater smo uvrstili v novi katalog.

Naša želja je posredovati čim bolj zanesljive in za naše razmere realne vrednosti plemenskih vresnosti testiranih bikov in naših bikovskih mater. Le tako se lahko rejci lažje odločite, kateri bik lahko v vaši reji doprinese k boljši proizvodnji. Slovenska selekcijska služba skupaj s kontrolo mleka ne dela razlik med rejami in posameznimi kravami. Rezultat tega so podatki, ki omogočajo resnično realne izračine plemenskih vrednosti za naš način reje. To nam priznavajo tudi v tujini.

 

DRUGAČNA PREDSTAVITEV UVOŽENIH BIKOV RJAVE IN ČRNO BELE PASME

Na OC smo pristopili k celovitejši predstavitvi lastnosti uvoženih bikov. Ker so biki uvoženi iz različnih držav,  je njihova plemenska vrednost je tudi različno prikazana. Zato smo pri vseh prikazali enake osnovne lastnosti, tako da jih lahko primerjate med seboj. Skupni selekcijski indeksi so ravno zaradi raznolikosti predstavitve plemenskih vrednosti različni, vendar lahko bike primerjate med seboj po proizvodnih lastnostih. Osnovna predstavitev bika s podatki ob potrditvi s strani strokovne komisije pri posamezni rejski organizaciji ostane (povezava na imenu bika), zadnje izračune pa lahko spremljate v povezavi MS Word (v obliki .doc) ali PDF (v obliki .pdf). Na dnu predstavitve je priložena tudi povezava preko katere smo pridobili zadnje podatke.

 

Nazaj na seznam novic