X
GO

Novice

Novice - četrtek, 04. september 2008

Žal je toča ponekod napravila precejšnjo škodo

Poletna neurja pogosto spremlja tudi toča, ki na sadnem drevju povzroči precejšnjo škodo!  (4. september 2008)

Poškodovani listi in plodovi

Ker se po toči se procesi v drevesu obrnejo v smer obnavljanja poškodovanih mest, moramo drevju pri tem pomagati. Čim hitreje  - v 24 urah po toči -  moramo drevesa poškropiti z enim od sistemičnih fungicidov: priporoča se Merpan 50 WP (0,2 - 0,3%) ali Merpan 80 WDG (0,125 - 0,2%), dodajte pa še bakreni pripravek (do 0,05 - 0,1 %). Tako preprečimo okužbo poškodovanih mest z boleznimi. Ker drevo rabi precej več hrane za obnovo ran, poškodovani listi pa slabo delajo, moramo dodati tudi foliarno gnojilo: Folifertil, Wuchsal ali kakšno drugo (1% Urea) in morda še kakšen biostimulator, kot so: Vita, Drin, Protifert, Basfoliar..., ki pomagajo, da drevesa hitreje zarastejo rane, saj vsebujejo snovi, ki nekako zboljšujejo kondicijo in odpornost drevja.  
 

Pri sortah, ki dozorevajo, upoštevajte karenco za škropiva!

Če je potrebno, sem in tja tudi odrežemo kakšno preveč poškodovano ali polomljeno vejo. Odstraniti moramo vse poškodovane plodove, ki bi začeli gniti.

Ne smemo pozabiti, da bo posebno pri močno poškodovanih drevesih, propadlo tudi nekaj korenin, ker se hrana preusmeri na obnovo ran, zato bo spomladi potrebna močnejša rez!

Nazaj na seznam novic