X
GO
  • KOLAŽ1

Osemenjevalni center Preska

Osemenjevalni center Preska je vodilni ponudnik semena domačih bikov, ter ponudnik elitnega uvoženega semena za osemenjevanje bikovskih mater in elitnih krav vseh pasem. Smo tudi največji ponudnik opreme za umetno osemenjevanje krav in koz.

Zadnje novice

Novice - petek, 29. maj 2009

Tehnološki list - Prehrana krav v poletni vročini

Prehrana krav molznic v vročih poletnih dneh

V poletnem času, ko se temperature zraka močno dvignejo, se zelo poslabša splošno počutje živali. Krave molznice se najbolje počutijo v temperaturnem območju med –40 C in +18 0 C. Prvi blagi znaki vročinskega stresa se pojavijo že pri temperaturi 220 C in pri 95% relativni zračni vlagi. Pri temperaturi nad 280C in zračni vlagi nad 50% se pri kravah molznicah zmanjša ješčnost in količina prirejenega mleka. Prav tako pade vsebnost maščobe in beljakovin v mleku, močno se zmanjša odpornost živali in poveča dovzetnost za razna obolenja, predvsem na vimenu. Živali se takrat tudi težje obrejijo.

Vseh negativnih vplivov visokih poletnih temperatur ne moremo odstraniti. Z nekaj ukrepi lahko občutno zmanjšamo in preprečimo najhujše posledice vročinskega stresa.

V vročih dneh je predvsem pomembno, da imajo krave poleg dovolj hrane, na voljo tudi dovolj sveže vode. Živali potrebujejo 2-4 litre vode za vsak izločen liter mleka. Pri močno povišanih temperaturah okolja se močno poveča poraba vode. Pri temperaturi okolja okoli 200 C potrebujejo krave za vzdrževanje in za prirejo 27 litrov mleka, približno 65-70 litrov vode. Pri temperaturi okolja nad 300 C pa popijejo, za enako mlečnost, 80-115 litrov vode. Zelo pomembno je tudi, da so napajalniki redno čiščeni in nameščeni dovolj blizu jasli, ker se s pogostejšim pitjem vode poveča tudi zauživanje krme.

Zaradi vročine se zelo zmanjša zauživanje krme, posledica je manjša prebavljivost obroka, omejena oskrba z energijo in vlaknino. Obrok moramo sestaviti tako, da kravam ponudimo krmila, ki so energetsko bogatejša in vsebujejo več v vampu nerazgradljivih beljakovin. Paziti moramo, da močna krmila ne presegajo ½ suhe snovi celotnega obroka, da krma vsebuje dovolj surovih beljakovin (36-40%) in da delež surove vlaknine iz osnovne krme ne pade pod 18 %.

V nasprotnem primeru lahko:

  • pade mlečnost in vsebnost mlečne maščobe v mleku,
  • zmanjša se izraba hranljivih snovi iz obroka,
  • pride do zakisanje vampove vsebine (acidoze)
  • ter obolenja parkljev.

Pri visokih okoliških temperaturah se močno poveča tudi potreba po nekaterih rudninskih snoveh, predvsem po natriju, kaliju in magneziju. Kalija je običajno v krmi dovolj, zato ga ne dodajamo. Natrij dodamo v obliki Na bikarbonata (soda), magnezij pa v obliki Mg oksida. Oba pa hkrati lahko tudi preprečujeta zakisanje vampove vsebine.

Še posebej v vročih dneh moramo paziti, da vse spremembe v krmljenju izvedemo postopno. Najbolje je, da se dnevna količina krme razdeli na tri ali več obrokov. Vsaj dva obroka pokladamo živalim v zgodnjih jutranjih urah (med 4. in 6. uro zjutraj) in ob sončnem zahodu (med 20. in 22. uro zvečer). Ne pozabimo tudi na redno odstranjevanje krme iz hleva in tudi z drugih površin v bližini hleva. Plesniva in pokvarjena krma razvije zelo močen vonj, ki krave odvrne tudi od zauživanja sveže krme.


Tretji pomemben ukrep, s katerim lahko omilimo negativni vpliv visokih okoliških temperatur je senčenje in hlajenje živali in njim namenjenih prostorov.


Z zagotovitvijo sence živalim lahko olajšamo obdobje visokih temperatur, s postavitvijo raznih senčnikov tudi močno zmanjšamo neposredno sončno obsevanje.

Živalim moramo omogočiti ustrezno zračenje in rahel prepih, ker pospešuje ohlajanje živali.

V hlevih z betonskimi stenami in tlemi, ki še dodatno izžarevajo toploto, pogosto odpove slemensko zračenje, zato moramo v hlevu odpreti vsa vrata in okna. V večjih hlevih pa lahko namestimo tudi ventilatorje.

Največji učinek, torej najmanjši vpliv vročine, dosežemo s kombinacijo prilagoditve okolja, načina krmljenja in z zadostitvijo potreb živali po sveži vodi.

Kmetijska svetovalka – specialistka za živinorejo
Jasmina Slatnar, univ. dipl.inž. zoot.

Nazaj na seznam novic

Koristne informacije

Novo  UGOTAVLJANJE BREJOSTI IZ MLEČNIH VZORCEV

Nudimo enostavno in hitro analizo brejosti v vzorcih mleka, za katere se lahko odločate

  • Ob redni mesečni kontroli kjer se uporabi vzorec redne kontrole
  • Ali kadarkoli med kontrolama z dodatnimi mlečnimi vzorci

Tovrstna analiza nudi zgodnje ugotavljanje brejosti ob upoštevanju naslednjih pogojev:

  • Od telitve mora poteči najmanj 60 dni
  • Rezultat je zelo zanesljiv že 28 dan po osemenitvi

Vse dodatne informacije in podrobnosti najdete v priloženi zgibanki, pri svojem kontrolorju ali na tel 041 795 563 – Iztok Goršič, Vodja Laboratorija za analizo mleka pri KGZS-Zavod LJ.

* Analize se vršijo v sodelovanju s KGZS-Zavod MS

 

OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - Aktualno - ponedeljek, 14. maj 2018

V zadnjem času so cene seksiranega semena občutno višje, kot v preteklosti. ZAKAJ?

OC preska - Nasveti in pogosta vprašanja - petek, 09. marec 2018

Nekaj podatkov o našem delu iz Poročila o Osemenjevalnem centru Preska za leto 2017

Osemenjevalni center Preska

Cesta v Bonovec 1
1215 Medvode

T: (01) 361 12 66
F: (01) 361 37 28
E: oc.preska@lj.kgzs.si

Kvaliteta in zanesljivost