X
GO

Novice

Novice - ponedeljek, 19. april 2010

Tehnološka navodila za ekološke sadjarje 2/2010 (april 2010)

Tehnološka navodila za ekološko pridelavo jabolk (povzetek strokovnega srečanja na Kmetiji Repovž na Šentjanžu, dne: 8.  april 2010)

Razvojni stadij topaz: Posavje –zeleni popek D (56 po BBCH), Šentjanž mišje uho (54), Ljubljana Odpiranje brstov (53)  

  1. V času cvetenja in po cvetenju  naj bodo tla pod drevesi obdelana (obdelava takoj, ko stanje tal to omogoča – niso zmrznjena ali premokra), oziroma brez rastočih plevelov, ki predstavljajo v tem času konkurenco  za hranila  in vlago, širina obdelanega pasu: 1/3 medvrstnega pasu. Z obdelavo tal tudi pospešimo mineralizacijo – prehod dušika v obliko, ki jo rastlina lahko sprejme, kar je v tem času zelo dobrodošlo.
  1. Fosfor in kalij dodajamo vedno v odvisnosti od kemične analize tal, medtem ko je dodajanje organskih  gnojil, ki vsebujejo dušik odvisno od rasti, sorte in količine pričakovanega pridelka. Skupna količina dušika pri slabo rastočih drevesih z visokim pričakovanim pridelkom naj bo do 90 kg/ha letno, in jo razdelimo v več obrokov. V kolikor jeseni po obiranju  nasada  nismo pognojili z organskimi gnojili (do max 40 kg N/ha), je to potrebno opraviti takoj spomladi, ko se tla odtalijo, da bo N pravočasno na razpolago sadni rastlini. V kolikor je  bilo gnojenje opravljeno v jesenskem času, organska gnojila z dušikom dodamo po potrebi oziroma v odvisnosti od rasti in pridelka.
  1.  večina sort jablan je izmenično rodnih. Na povratno cvetenje v naslednjem letu najbolj vplivamo s dosledno in pravočasno  izvedenim obrezovanjem drevesa, s pravočasno prehrano dreves in redčenjem cvetov in plodičev do debeline 10 mm. Vsa kasnejša redčenja bolj vplivajo na kakovost plodov v tem letu, kakor pa na cvetni nastavek v naslednjem letu.  Ročno redčenje  izvajamo v juniju, po končanih naravnih trebljenjih plodičev.  V kolikor pričakujemo bujno cvetenje, je priporočljivo še pred cvetenjem (v času rdečega popka)  opraviti še dopolnilno obrezovanje, s katerim   zmanjšamo število socvetij na cca 100 socvetij na drevo,  pri 2.200 do 3.000 drevesih na ha.  Prednostno izrezujemo enoletne cvetoče poganjke, ki najbolj vplivajo na izmenično rodnost. Po potrebi dodatno redčimo tudi starejši rodni les. Izrezujemo cvetne šope in ne celih poganjkov. Z večkratnim obrezovanjem drevesa lažje vzpostavimo ravnovesje med rastjo in rodnostjo oziroma vzdržujemo umirjeno rast, ki je temeljni pogoj redne rodnosti. Struktura drevesa naj bo taka, da konec poletja vidimo vse plodove – ozka krošnja, dobra osvetlitev.  Bodite pozorni na opozorila glede nevarnosti okužb z hruševim ožigom (fito – info)  in v takih okoliščinah ( temperatura nad 13°C in napovedane padavine ali že moker nasad) ne povzročajte v nasadu dodatnih ran, ki predstavljajo vhodna mesta za okužbo z bakterijo. Priporočamo, da spremljate vremensko napoved, ne opravljate velikih posegov v nasadu, v kolikor se v naslednjih dneh obetajo padavine in da vsa dela v  in po cvetenju opravljate v suhem vremenu. V kolikor bodo nastopili pogoji za okužbo s hruševim ožigom, bodo na spletni strani objavljeni natančni postopki ravnanja.
    V času po oplodnji (3-5 tednov) poteka intenzivni razvoj plodov. V tem času drevesa ne režemo, da ne vzpodbudimo rasti, ki bi škodila plodovom.
  1. V času mišjega ušesa (C3) je potrebno pregledati napadenost  od jabolčnega cvetožerja (vbodi v brste). Njegov razvoj omejuje Žvepleno apnena brozga. Ob močnejšem napadu in slabšem cvetnem nastavku uporabimo sredstva z naravnim piretrinom (Kenyatox verde…) Cvetožer se pogosteje pojavi v nasadih v bližini gozda in lahko tudi zelo zmanjša pridelek, lahko pa le poredči plodiče. V primeru sončnega, toplega vremena v času razvojne faze mišjega ušesa (BBCH 54) do razpiranja brstov (BBCH 56-57) in s tem hitrega razvoja rastlin,  bo nastala manjša škoda kot v primeru hladnejšega vremena in s tem počasnejšega razvoja.
  1. priporočamo poskusno redčenje cvetnega nastavka z žvepleno apneno brozgo (1 l žvepleno-apnene brozge /KZ Krka/ na : 8,4 l vode, pri uporabi  cca. 1000 l škropilne  brozge na hektar pri 2,5 m do 3 m visokem drevesu). Škropimo v polni cvet. Ta ukrep ni priporočljiv v sorti 'topaz', ki se že sama dovolj redči.
  1. Oljne pripravke (mineralna ali rastlinska olja) lahko v polni dozi uporabimo do razvojne faze D (BBCH56). Pri višjih razvojnih stopnjah dozo zmanjšamo, da ne pride do ožiga. Delovanje oljnih pripravkov je učinkovitejše, če je dan po aplikaciji oblačno in hladno vreme, da se oljna obloga ne zasuši prehitro.
  1. V nasadih jablan odpornih sort, kjer je bila za prvo škropljenje uporabljena žvepleno apnena brozga, je priporočljivo pripravke bakra uporabiti čim kasneje (čim bliže cvetenju). Uporabite nižje odmerke  nižje odmerke (koncentracija 0,06 do 0,07 %. Potrebno količino sredstva izračunamo ob predpostavki, da na 1m višine krošnje porabimo 500 l vode). V času po cvetenju do plodičev debeline oreha uporabo bakrenih pripravkov odsvetujemo, od debelina plodičev velikost oreha dalje uporabljamo bakrene pripravke v dozi 100 do 150 g čistega bakra/ha (proti sajavosti in mušji pegavosti). To izmenjujemo z uporabo žvepleno apnene brozge (nizka koncentracija v tem obdobju) in kalijevega hidrogen karbonata – Vitisana (ta se lahko meša tudi z Madexom).
  1. sproti odstranjujemo plesnive  poganjke, ki predstavljajo vedno nove vire okužb in jih odnesemo iz nasada. V nasadih, kjer se jablanova plesen redno pojavlja, je   prvo škropljenje proti pepelasti plesni s sredstvi na osnovi močljivega žvepla (5-7 kg/ha) potrebno opraviti že  pred cvetenjem. Žveplo deluje pri temperaturi nad 15 ° C,  nad 28 ° C lahko povzroča ožige. Kasneje lahko uporabimo tudi komarčkov ekstrakt ali vitisan  – po cvetenju s 14 dnevnimi razmiki.
  1. v času rdečega popka je pravi čas za prvo tretiranje s sredstvom  NeemAzal. V nasadih, kjer so bile v preteklem letu večje težave z mokasto ušjo, uporabimo polno priporočeno dozo sredstva (1,5 l/ha na 1 m višine krošnje dreves). Če teh težav lani ni bilo je v tej razvojni fazi drevesa priporočljiva uporaba polovičnega maksimalnega odmerka 1,5 l/ha  (uši, sadni duplinar),  po cvetenju bo potrebno opraviti drugo škropljenje z 1,5 l/ha. Pravi termini za zatiranje sadnega duplinarja  na različnih območjih bodo objavljeni na spletni strani fito – info, v desnem kotu: prognostična obvestila. Priporoča se uporaba 0,5 % koncentracije Neem azala pri porabi vode 500 l/ha.
    NeemAzal se ne meša z žvepleno-apneno brozgo – razmak med škropljenji z njima  naj bo vsaj 3 do 5 dni. Se pa  meša z žveplenimi pripravki, varstvo opravimo v večernih urah pri T nad 10° C, 8 do 10 ur po tretiranju naj ne dežuje.
  1. V času balona je potrebno obesiti bele lepljive vabe za jabolčno grizlico – 2 do 4 na razdalji do 50 m.
  1. v kolikor se  po cvetenju nadaljuje deževno vreme in so plodiči in   listje dolgo vlažni,  je potrebno nasade že  po 10 do 14 dneh po cvetenju  zavarovati pred sajavostjo. Pri T nad 10° C  do  20° C  5 % ,  nad 20° C do 3 % , pri višjih temperaturah pa le 1 do 2 % raztopino žvepleno-apnene brozge pri porabi vode cca 700 do 1000 l na ha. Varstvo v odvisnosti od vremenskih razmer opravljamo  v 10 do 14 dnevnih presledkih do konca junija.  Višja kot je T, nižji so priporočeni odmerki. Glede na lanskoletne težave, je potrebno sajavosti posvetiti več pozornosti. V poletnih mesecih sledijo nova priporočila.
  1.  Termin prvega varstva z Madexom bo objavljen na spletnih straneh fito-info. . Razmak med žvepleno apneno brozgo in madeksom mora znašati min 3 dni. Madex se lahko meša z žveplom, ki ga je koristno uporabljati (2 kg/ha) zaradi zaviranja razvoja rdeče sadne pršice in varstva pred pepelasto plesnijo. Hkrati žveplo deluje pozitivno na gladkost kožice.
  1. po končanem cvetenju začnemo z listnim dognojevanjem s kalcijem po navodilih proizvajalca. V ekološki pridelavi imata dovoljenje za uporabo Horty Ca korektor (15 % CaO in 30 % CaCl2) in NewCal (16,8 % CaO). Kadar sredstvo dodajate v škropilno brozgo, naredite najprej test z majhno količino sredstev. Če se sesiri, pripravkov ne smemo mešati.
  1. in še kaj ne gre skupaj
  • žvepleno apnena brozga – oljni pripravki  (vsaj 7 dni)
  • močljivo žveplo – oljni pripravki (8 – 14 dni)
  • NeemAzal  -  žvepleno-apneno brozga (3-5 dni)
  • žvepleno apnena brozga – Madex (virus granuloze) (vsaj 3 dni)
  • Zaradi povzročanja porjavelosti plodo, izvajamo varstvo z bakrovimi pripravki le na suhi list bakrovi in z malimi odmerki (npr.:suhi list, zmanjšani odmerek na 60 dkg Cuprablau/ha)

Podrobnejše informacije o pojavu škodljivih organizmov na: FITO INFO in http://www.kmetijskizavod-nm.si/

Tehnološka navodila pripravila:
Skupina za ekološko sadjarstvo

Nazaj na seznam novic